Kilka słów o przetworzonej żywności

0
Kilka słów o przetworzonej żywności

Żyjemy w czasach, gdzie śmiało możemy powiedzieć o wzrastającej świadomości w temacie prawidłowego i zdrowego sposobu odżywiania. Coraz więcej osób, zastanawia się nad tym co je i czy może wybrać jeszcze lepiej i zdrowiej. Jak reagujemy na hasło – przetworzona żywność?

Żyjemy w czasach, gdzie śmiało możemy powiedzieć o wzrastającej świadomości w temacie prawidłowego i zdrowego sposobu odżywiania. Coraz więcej osób, zastanawia się nad tym co je i czy może wybrać jeszcze lepiej i zdrowiej. Jak reagujemy na hasło – przetworzona żywność?

Z całą pewnością, większość z nas doskonale zdaje sobie z tego sprawę, że niektórych produktów powinniśmy się po prostu wystrzegać. Nasz wybór powinien padać na naturalne produkty, które dostarczają znacznie więcej minerałów i witamin. Stąd też modne stało się kupowanie owoców i warzyw na lokalnych ryneczkach, samodzielne przygotowywanie potraw, pieczenie chleba i nade wszystko, unikanie dobrze znanych gotowców. Robiąc zakupy, warto dokładniej przeanalizować, to co trafia do naszego koszyka, a później do naszej kuchni i na talerze. Mimo tego, iż staramy się, aby produkty były jak najlepsze, najzdrowsze i najbardziej wartościowe, to nadal w naszych koszykach możemy natrafić na żywność przetworzoną.

Posiadamy ogromną wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Dlaczego więc spożywamy bardzo duże ilości żywności przetworzonej? Jednym z głównym powodów, dla których to robimy jest po prostu wygodna. Produkty przetworzone są bardzo łatwo dostępne. Pośpiech i brak czasu, często kierują nas w stronę kupna gotowego produktu, by jak najszybciej zaspokoić swój głód. Produkty przetworzone nie mają aż tak wygórowanych cen. Celem producentów takiej żywności jest takie zmniejszenie kosztu wytworzenia, by nie utracić przy tym ich atrakcyjności. Z tego też względu, stosuje się różnorodne dodatkowe substancje, których zadaniem jest nadanie lepszego koloru żywności oraz intensywniejszego smaku. Walory smakowe i wizualne są tutaj na pierwszym miejscu. Jak to wszystko odnosi się do jakości produktów spożywczych? Często po zjedzeniu takiej żywności czujemy się ociężale, a na wadze można dostrzec dodatkowe kilogramy. Na pewno nie raz, każdy z nas mówił do siebie, że przecież od zjedzenia jednego takiego dania nic nam się nie stanie. Czy, aby na pewno? Produkty przetworzone sprawiają, że jemy więcej.

Żywność o wysokim indeksie glikemicznym, przyczynia się do stymulacji ośrodka nagrody w naszym mózgu. Konsekwencją tego procesu jest uwalnianie hormonu dopaminy. Cukier, który jest zawarty w żywności przetworzonej, powoduje szybki wzrost i spadek poziomu cukru we krwi. Prowadzi to głównie do przejadania się i do tycia. Od jednego posiłku żywności przetworzonej może i nic nam się nie stanie, ale czy skończymy wyłącznie na jednym? Pamiętajmy, że decydując się na szybsze rozwiązanie w postaci żywności przetworzonej, decydujemy się także na spożywanie emulgatorów, które są zawarte w produktach przetworzonych. Emulgatory zaburzają florę bakteryjną jelit, która odgrywa znaczącą rolę w zdrowiu naszego organizmu, a dokładniej mówiąc jest ona kluczowa dla zdrowia układu odpornościowego i trawiennego. Jeśli nie jesteśmy w stanie całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu żywności przetworzonej, postarajmy się, aby podstawą naszej diety mimo wszystko była żywność wartościowa i zdrowa.

Artykuł stworzony przy współpracy z firma: Light Catering oferującą catering dietetyczny