Drób jest pełen witamin

0
Drób jest pełen witamin

Lekarze przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem wieprzowiny i wołowiny. Nie oznacza to jednak, by w ogóle zrezygnować z mięsa. Do życia potrzebujemy witamin, minerałów i składników odżywczych, których głównym źródłem jest białko odzwierzęce. Doskonałą alternatywą dla czerwonych mięs jest drób. Zobacz, co zyskujesz jedząc kurczaka, kaczkę lub indyka.

Witamina A

 Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa na dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto poprawia odporność, bierze udział w procesie gojenia ran, odpowiada za poprawne widzenie, a także reguluje prawidłowe wydzielanie hormonów. W 100 g piersi z kurczaka znajduje się 30 IU witaminy A.

 

Witamina E

Białe mięso to również źródło witaminy E. W 100 g piersi z kurczaka jest 0,19 mg tego związku. To dzięki niej dłużej wyglądamy młodo, ponieważ zapobiega namnażaniu się w skórze wolnych rodników. Pomaga także w regenerowaniu skóry oraz przeciwdziała egzemie, łuszczycy i trądziku.

 

Witamina C

 Witamina C to nie tylko cytryna. Może drób nie jest najcenniejszym źródłem tej substancji, jednak zawiera jej niemało, bo 1,2 mg na 100 g. Kwas L-askorbinowy wspomaga pracę układu krążenia oraz stymuluje skórę do regeneracji. Wbrew obiegowej opinii duże, jednorazowe dawki witaminy C nie podnoszą odporności – dla efektu trzeba przyjmować ją przez dłuższy czas.

 

Witaminy z grupy B (w tym witamina B12)

Drób jest bogatym źródłem różnych witamin z grupy B, w tym najcenniejszej B12, która przeciwdziała powstawaniu anemii. Za co jeszcze odpowiadają te związki? Przede wszystkim wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Ponadto stymulują prawidłowe wydzielanie hormonów przez tarczycę, wspomagają rozkład złego cholesterolu, a także uczestniczą w naprawie łańcuchów DNA.

 

Łatwo przyswajalne żelazo

Żelazo to składnik, który jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za odpowiednią budowę czerwonych krwinek, które dostarczają tlen do wszystkich komórek w organizmie. Syntetyczne żelazo jest słabo przyswajalne. Najlepiej dostarczać tego pierwiastka właśnie w mięsie. Drób jest bogatym źródłem żelaza – w 100 g piersi z kurczaka znajduje się go aż 0,37 mg. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego mężczyzny na żelazo to około 1 mg.

 

Cynk

W drobiu znajduje się także cynk (w 100 g piersi z kurczaka jest go 0,58 mg). To składnik, bez którego ludzki organizm nie może funkcjonować prawidłowo. Przede wszystkim odpowiada za dobry stan włosów, skóry i paznokci oraz wzmacnia kości i stawy. Dodatkowo reguluje pracę układu krążenia i wzmacnia odporność.

 

Więcej o pozytywnych aspektach spożywania drobiu przeczytasz na www.dobrydrob.pl