Jak prawidłowo zadbać o wątrobę?

0
Jak prawidłowo zadbać o wątrobę.

Wątroba często porównywana jest do wielkiej fabryki chemicznej, gdyż nieustannie zachodzą w niej procesy ważne dla zdrowia i życia. Dlatego powinniśmy ją oszczędzać i dbać o nią. Mamy coraz większą wiedzę na temat odżywiania i jemy zdrowe produkty, ale wciąż zdarza się, że do diety nie przywiązujemy uwagi i jemy tłusto i dużo. Wydaje się nam, że możemy jeść wszystko i nic nam nie grozi, ale prawda wygląda całkiem inaczej. Jeśli jemy niezdrowe rzeczy i pijemy zbyt dużo alkoholu, wątroba bardzo cierpi. Jak pomóc wątrobie i jak o nią dbać?

Czym się zajmuje wątroba?

Wątroba to narząd stanowiący ważny element układu pokarmowego i ośrodek wielofunkcyjnego działania. We wnętrzu wątroby zachodzi zamiana węglowodanów w łatwo przyswajalną glukozę, która odżywia komórki. W wątrobie powstaje też glikogen, czyli zmagazynowana glukoza. Wątroba jest również producentem żółci niezbędnej w procesie trawienia tłuszczów oraz niektórych białek. Ten ważny organ magazynuje żelazo i witaminy i metabolizuje leki oraz unieszkodliwia wytworzone przez organizm szkodliwe produkty przemiany materii. Wątroba jest więc naturalną oczyszczalnią organizmu, która wyrzuca z ustroju szkodliwe produkty przemiany materii. Jeśli dostarczymy jej za dużo pracy, nie da sobie z tym rady i zacznie chorować. Ponadto wątroba produkuje nie tylko żółć, niezbędną do trawienia (ok. półtora litra w ciągu doby), ale również heparynę (reguluje krzepliwość krwi) czy niektóre białka (odpornościowe). A poza tym jest jeszcze olbrzymim magazynem – gromadzi m.in. glikogen, który jest paliwem zapasowym” ustroju, przechowuje witaminy A, D, B12 i znaczne ilości żelaza. Jak dbać o wątrobę? Przede wszystkim trzeba się dobrze odżywiać, gdyż nie służy jej obciążenie nadmiernie tłustym pożywieniem, a gdy jest przeciążona, nie jest efektywna w oczyszczaniu krwi z toksyn, co skutkuje ogólnym obniżeniem szybkości trawienia pokarmów, zaleganiem ich i nadmiernym jej otłuszczaniem.

Co pomaga wątrobie?

Dla wątroby zabójcze są nawet niewielkie ilości alkoholu, jeśli tylko jest pity systematycznie. Po pewnym czasie dochodzi do uszkodzeń hepatocytów, w miąższu wątroby tworzą się zwłóknienia, czyli dochodzi do marskości tego organu. Dlatego po alkohol można sięgać tylko od czasu do czasu. Wątroba prawidłowo pracuje, jeśli nie jest przeciążana, więc musimy ją oszczędzać. Zamiast 3 dużych posiłków, w ciągu dnia zjedzmy 5 lub 6 mniejszych. W ten sposób nie zmusimy wątroby do nadmiernego wysiłku i umożliwimy jej prawidłowe wywiązywanie się z zadań oczyszczania oraz właściwej przemiany materii. Jedzmy warzywa, a korzystne są zwłaszcza te, które zawierają dużo witamin B1, B2, B6 i PP (np. kapusta, brokuły, soja, kukurydza, sałata), ważnych dla prawidłowej przemiany materii. W warzywach jest też dużo błonnika usprawniającego trawienie. Najlepsze dla wątroby są warzywa gotowane, z surowymi lepiej nie przesadzać. Jedzmy w spokoju i dokładnie przeżuwajmy jedzenie.

Co służy wątrobie?

Przyprawy nie tylko dodają smaku i aromatu potrawom, ale czynią je też lżej strawnymi. Wątrobie najbardziej przysłużą się: majeranek, jałowiec, tymianek i mięta, kminek oraz oregano (działają rozkurczowo na przewody żółciowe, regulując dopływ żółci do dwunastnicy, wzmagają wydzielanie soku żołądkowego). Wątrobie służą wyciągi z ziół o działaniu hepatoprotekcyjnym (ochraniającym komórki wątroby), np. z nasion ostropestu plamistego i ziela karczochów (ten składnik zawiera np: Cynarex).

Co szkodzi wątrobie?

Po zjedzeniu dużej ilości łatwostrawnych węglowodanów (słodycze, produkty mączne) wzrasta we krwi poziom glukozy, a jej nadmiar jest szkodliwy dla całego organizmu. Jeśli poziom glukozy jest w normie, wątroba przerabia ją na pożyteczne dla zdrowia substancje, glikogen i aminokwasy. Przy nadwyżce zaś, z nadmiaru glukozy wątroba produkuje tłuszcz i cholesterol, które przechodzą do krwiobiegu.

Wątroba jest jednym z najważniejszych organów, gdyż zabiera zużyte komórki i zbędne produkty przemiany materii. Musimy szczególnie o nią dbać, a jeśli zaczyna sygnalizować, ze jest przemęczona. Przyjrzyjmy się swojej diecie i zrezygnujmy z tego, co może szkodzić naszej wewnętrznej oczyszczalni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here