Koniec lata to niemałe wyzwanie dla organizmu przyzwyczajonego do wysokich temperatur. Pierwsze jesienne chłody potrafią przyczynić się do rozwoju infekcji i osłabienia odporności. Jak przygotować i wzmocnić organizm na jesień? Z pomocą przychodzą ekologiczne suplementy diety oraz zdrowa żywność.
Zacznij od talerza
Zbilansowana dieta jesienna powinna składać się z innych składników niż ta stosowana latem. Należy odstawić potrawy, które wychładzają organizm na rzecz dań rozgrzewających. Dieta powinna obfitować w warzywa duszone i gotowane. Na obiad warto wprowadzić gorące zupy, a na drugie danie kasze, które mają działanie termostabilizujące. Nie należy także zapominać o owocach bogatych w witaminę C, np. czarna porzeczka. Działanie rozgrzewające potraw można wzmacniać za pomocą przypraw takich jak imbir, kurkuma, cynamon, kardamon czy majeranek. Zdrowa żywność ma za zadanie przede wszystkim wzmocnić odporność poprzez wsparcie mikroflory układu pokarmowego. W tym przypadku niezastąpione są kiszonki takie jak kapusta kiszona czy kiszony ogórek.
Ekologiczne suplementy diety
Czasem się zdarza, że zastosowanie zdrowej diety i żywności może być niewystarczające a organizm wykazuje niedobory związków mineralnych i odżywczych. Wtedy można się wspomagać takimi produktami jak ekologiczne suplementy diety. Duże znaczenie dla reakcji odpornościowych dla organizmu mają suplementy bogate w witaminy A, B6, C i E. W okresie jesiennym nie wolno także zapominać o suplementacji witaminy D.
Podejmując decyzję o zakupie konkretnych ekologicznych suplementów diety należy przede wszystkim kierować się ich składem. Źródłem witamin i składników odżywczych powinny być przede wszystkim naturalne wyciągi z ziół a nie syntetyczne substancje chemiczne. Mimo że suplementacja jest bardzo ważna dla naszego organizmu, nie wolno zapominać by podstawą diety była zdrowa żywność.