Wyciskanie soku to potężna taktyka stosowana przez szybko rosnącą liczbę osób, aby szybko schudnąć, uzyskać prawidłowe odżywianie i wspierać zdrowy styl życia.
Prawie zawsze po powrocie z podróży lub gdy zaczynam się źle odżywiać, sięgam po sprawdzony sok, aby oczyścić organizm i dać odpocząć układowi pokarmowemu.
Przed Tobą 4 przepisy na soki, które świetnie sprawdzą się jako detoks dla Twojego organizmu.
Czerwony burak
Składniki:
-
2 duże buraki czerwone
-
5 marchewek
-
2 średnie jabłka
-
połowa cytryny
-
kawałek imbiru
Przygotowanie:
-
dokładnie umyj warzywa i owoce
-
jeśli chcesz to możesz obrać ze skórki
-
pokrój na mniejsze kawałki, aby ułatwić pracę wyciskarce
-
użyj wyciskarki wolnoobrotowej do wyciśnięcia soku
-
spróbuj soku, jeśli smak nie będzie Ci odpowiadał możesz wycisnąć cytrynę, zamaskuje zieleninę
Zielone warzywa
Składniki:
-
2 szklanki szpinaku
-
6 selerów
-
2 ogórki
-
połowa cytryny
-
2 jabłka
-
kawałek imbiru
-
pół szklanki liści pietruszki
Przygotowanie:
-
dokładnie umyj wszystkie produkty
-
pokrój na mniejsze kawałki, aby ułatwić wyciskarce pracę
-
zacznij wkładać pojedynczo i powoli produkty do wyciskarki wolnoobrotowej, wyciskanie może potrwać kilka minut
-
spróbuj soku, jeśli uznasz, że jego smak Ci nie odpowiada, to możesz wycisnąć cytrynę, “zabija” smak i zapach zieleniny
Marchewka i pomarańcza
Składniki:
-
7 marchewek
-
2 pomarańcze
-
kawałek imbiru
-
łyżka kurkumy
Przygotowanie:
-
dokładnie umyj wszystkie produkty
-
jeśli chcesz to możesz obrać pomarańcze ze skórki
-
użyj wyciskarki do wyciśnięcia soku
-
ciesz się pysznym sokiem
Marchewka i jabłko
Składniki:
-
9 marchewek
-
2 średnie jabłka
-
ćwierć szklanki pietruszki
Przygotowanie:
-
umyj produkty
-
jabłka obierz ze skórki i przekrój na połówki
-
użyj wyciskarki do wyciśnięcia soku, wkładaj składniki powoli i zawsze czekaj aż wyciskarka wyciśnie sok, zanim włożysz kolejny
-
smacznego
Korzyści zdrowotne z dodawanych warzyw i owoców
-
szpinak – bardzo łagodny smak, jak na zieleninę i pełen witamin
-
ogórek – w ponad 90% składa się z wody, świetne źródło nawodnienia
-
cytryna – bogate źródło witaminy C i co lepsze niweluje gorycz zieleni
-
marchew – dobre źródło beta-karotenu, witaminy K i potasu
-
burak – świetne warzywo dla sportowców, poprawia utlenowanie i krążenie krwi w mięśniach
-
jabłko – jedno jabłko dziennie trzyma doktora z daleka, to znane powiedzenie nie bez powodu jest prawdziwe
-
pomarańcze – wzmacnia układ odpornościowy, bogaty w witaminę C i stosunkowo niskokaloryczny
-
kurkuma – działanie przeciwzapalnie i przeciwutleniające
-
jarmuż – niesamowicie niskokaloryczny, zawiera silne przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych