4 Przepyszne i odżywcze przepisy na soki na detoks

0

Wyciskanie soku to potężna taktyka stosowana przez szybko rosnącą liczbę osób, aby szybko schudnąć, uzyskać prawidłowe odżywianie i wspierać zdrowy styl życia.

Prawie zawsze po powrocie z podróży lub gdy zaczynam się źle odżywiać, sięgam po sprawdzony sok, aby oczyścić organizm i dać odpocząć układowi pokarmowemu.

Przed Tobą 4 przepisy na soki, które świetnie sprawdzą się jako detoks dla Twojego organizmu.

Czerwony burak

Składniki:

  • 2 duże buraki czerwone

  • 5 marchewek

  • 2 średnie jabłka

  • połowa cytryny

  • kawałek imbiru

Przygotowanie:

  • dokładnie umyj warzywa i owoce

  • jeśli chcesz to możesz obrać ze skórki

  • pokrój na mniejsze kawałki, aby ułatwić pracę wyciskarce

  • użyj wyciskarki wolnoobrotowej do wyciśnięcia soku

  • spróbuj soku, jeśli smak nie będzie Ci odpowiadał możesz wycisnąć cytrynę, zamaskuje zieleninę

Zielone warzywa

Składniki:

  • 2 szklanki szpinaku

  • 6 selerów

  • 2 ogórki

  • połowa cytryny

  • 2 jabłka

  • kawałek imbiru

  • pół szklanki liści pietruszki

Przygotowanie:

  • dokładnie umyj wszystkie produkty

  • pokrój na mniejsze kawałki, aby ułatwić wyciskarce pracę

  • zacznij wkładać pojedynczo i powoli produkty do wyciskarki wolnoobrotowej, wyciskanie może potrwać kilka minut

  • spróbuj soku, jeśli uznasz, że jego smak Ci nie odpowiada, to możesz wycisnąć cytrynę, “zabija” smak i zapach zieleniny

Marchewka i pomarańcza

Składniki:

  • 7 marchewek

  • 2 pomarańcze

  • kawałek imbiru

  • łyżka kurkumy

Przygotowanie:

  • dokładnie umyj wszystkie produkty

  • jeśli chcesz to możesz obrać pomarańcze ze skórki

  • użyj wyciskarki do wyciśnięcia soku

  • ciesz się pysznym sokiem

Marchewka i jabłko

Składniki:

  • 9 marchewek

  • 2 średnie jabłka

  • ćwierć szklanki pietruszki

Przygotowanie:

  • umyj produkty

  • jabłka obierz ze skórki i przekrój na połówki

  • użyj wyciskarki do wyciśnięcia soku, wkładaj składniki powoli i zawsze czekaj aż wyciskarka wyciśnie sok, zanim włożysz kolejny

  • smacznego

Korzyści zdrowotne z dodawanych warzyw i owoców

  • szpinak – bardzo łagodny smak, jak na zieleninę i pełen witamin

  • ogórek – w ponad 90% składa się z wody, świetne źródło nawodnienia

  • cytryna – bogate źródło witaminy C i co lepsze niweluje gorycz zieleni

  • marchew – dobre źródło beta-karotenu, witaminy K i potasu

  • burak – świetne warzywo dla sportowców, poprawia utlenowanie i krążenie krwi w mięśniach

  • jabłko – jedno jabłko dziennie trzyma doktora z daleka, to znane powiedzenie nie bez powodu jest prawdziwe

  • pomarańcze – wzmacnia układ odpornościowy, bogaty w witaminę C i stosunkowo niskokaloryczny

  • kurkuma – działanie przeciwzapalnie i przeciwutleniające

  • jarmuż – niesamowicie niskokaloryczny, zawiera silne przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych